Hospodaření s odpady

19.říjen 2010

Poslední naukový program – aktivita Hospodaření s odpady – se konal ve dnech 11. a 12. 10 2010. První den byl věnován reáliím Vrchlabí. Proběhly 3 exkurze. První do ČOV ve Vrchlabí. Zde se studenti seznámili s problematikou a praxí čištění odpadních vod.

Postupně si prohlédli celý proces od odstraňování mechanického znečištění přes bakteriální pročišťování po ukládání kalů a jímání bioplynu. Vyzkoušeli si též měření kvality vody na začátku a konci celého procesu. Dalším exkurzním cílem byla sběrna tříděného odpadu Lipkova. Zde byl k vidění a vyzkoušení lis na odpad, k poslechu pak řada zajímavých informací od majitelky podniku, a to jak o druhotných surovinách obecně, tak o aktuální situaci ve zpracování a na trhu s těmito komoditami. Poslední exkurze směřovala na řízenou skládku do Dolní Branné, kde byla patrná snaha firmy o minimalizování negativních dopadů skládky (kontrola vody, vysazování zeleně). Po obědě se studenti seznámili s „hřbitovem odpadků“ u Správy KRNAP. Pracovní list je vedl k zamyšlení nad osudem věcí – odpadků pohozených v přírodě. Na závěr trocha kultury – tedy prohlídka Krkonošského muzea ve Vrchlabí.
Druhý den byl více o teoretickém zkoumání problému. Kdo pozorně vnímal prezentaci, jistě si udělal poměrně komplexní představu o problematice odpadů. Co to odpad je, jaká je jeho historie, jaké jsou druhy odpadů a čím jsou specifické, voda jako odpad, výroba elektřiny jako zdroj odpadů a v neposlední řadě šetrné nakupování a další praktické rady pro omezení vzniku odpadů v domácnosti, … to byla témata, jimiž studenti prošli, a porozumění jim si ověřili aktivitami a vyplněním pracovních listů.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.