Matematický KLOKAN

20.březen 2007

   V pátek 16. 3. 2007 proběhla na škole mezinárodní logicko-matematická soutěž KLOKAN, které se zúčastnili všichni studenti nižšího gymnázia a přihlášení studenti vyššího gymnázia.

   Tato soutěž vznikla přibližně v roce 1980 v Austrálii a od roku 1991 se rozšířila do zemí Evropy. Dnes se již této soutěže účastní na dva a tři čtvrtě milionu soutěžících ze 30 zemí našeho kontinentu sdružených v asociaci Klokan bez hranic, jejíž koordinační centrum je v Paříži. Má za úkol porovnat úroveň studentů v jednotlivých státech, regionech a školách. Zároveň studenty seznamuje i s netradičními úlohami. Pořadatelem Klokana v ČR je Jednota českých matematiků a fyziků ve spolupráci s Katedrou matematiky PdF UP a Katedrou algebry a geometrie PřF UP v Olomouci. Je podporována Ministerstvem školství a mládeže ČR.

   Soutěžící jsou podle věku rozděleni do 5 kategorií: Klokánek (4. – 5. třída ZŠ), Benjamín (6. – 7. třída ZŠ), Kadet (8. – 9. třída ZŠ), Junior (1. – 2. ročník SŠ) a Student (3. – 4. ročník SŠ). Soutěží se ve všech státech a místech přibližně v jednom dnu. Ve všech kategoriích soutěžící řeší 24 testových úloh, přičemž vybírá jednu z pěti nabízených možností řešení. Úlohy jsou seřazeny ve třech skupinách podle obtížnosti, za správnou odpověď získává soutěžící 3, 4 nebo 5 bodů, za špatnou odpověď se mu jeden bod strhává. Aby soutěžící nedosahovali záporných výsledků, dostávají do vínku 24 bodů, takže lze tedy získat maximálně 120 bodů a minimálně 0 bodů. V kategoriích Klokánek, Benjamin a Kadet je na řešení vymezeno 60 minut čistého času, v kategoriích Junior a Student je doba řešení 75 minut. Vše se řeší bez použití učebnic, tabulek a kalkulaček. Více informací naleznete na oficálních stránkách KLOKANA zde.

   Zadání jednotlivých kategorií v roce 2007:

   Benjamínlogo klokan.jpg

   Kadet

   Junior

   Student

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.