Trouville sur Mer – 20. – 29.9.2014

1.říjen 2014

výměnný pobyt

V sobotu 20. září odjeli někteří studenti našeho gymnázia na školní výměnný pobyt do partnerského města Trouville sur Mer ve francouzské Normandii. Již cestou do cílové destinace se zastavil autobus v Compiègne za účelem návštěvy vagónu maršála Focha, kde byl podepsán 11. listopadu 1918 světový mír.

Po dvaceti dvou hodinách v autobuse se studenti dočkali přívětivého a milého přijetí francouzskými rodinami. Naši výpravu přivítala ředitelka základní školy Charlese Mozina paní Natividad Sucarrat-Hamel a vyučující Hélène Le Bonniec, jež převzala organizaci výměnného pobytu od Christine Guilbert. Nutno dodat, že se úkolu zhostila skvěle.

Pondělí zahájili vrchlabští studenti prohlídkou města Trouville sur Mer a po odpoledním společném programu na pláži procvičovali francouzštinu v hostitelských rodinách.
Ve středu se gymnazisté sportovně vyžili v korunách stromů v nedalekém areálu Val des Cimes v obci Saint Gatien des Bois a odpoledne prožili v rodinách.

Během čtvrtečního dopoledne pronikli do tajů výroby normandských sýrů v městečku Livarot a po ochutnávce lahodných sýrů Pont l´Eveque, Camembert, Livarot a Neufchâtelvystáli frontu, aby mohli ony „voňavé dobroty“ dovézt domů.

Po návštěvě sýrárny se skupina přesunula na zámek Vendeuvre, v zámecké zahradě poobědovala, prohlédla si v muzeu sbírku miniatur a vyrazila směrem Trouville sur Mer. Cestou se studenti vyfotili před krásnou katedrálou v Lisieux.
Ani páteční program nezklamal – návštěva Benediktinského kláštera ve Fécamp a následný výlet do Etretat na Alabastrové pobřeží se studentům líbil.
Sobotní den strávili studenti v hostitelských rodinách a v neděli ráno se vydali na cestu do Paříže a následně zpět do České republiky. Do Vrchlabí autobus přijel v pondělí 29.9.2014 před 14h. Slunečné počasí, které nám vydrželo celý týden, umocnilo zážitky ze školního výměnného pobytu.
Touto cestou bych ráda poděkovala pedagogickému doprovodu: Mgr. Haně Rudišové, Mgr. Mirce Trojanové a Petře Zaplatílkové, též Krkonošské autobusové dopravě (KAD), jež nám zajistila dopravu a na cestu poslala zkušené, příjemné řidiče pana Mládka a pana Jindřiška. Studenty bych ráda pochválila za jejich vystupování a pěkné chování.

Pevně věřím, že se studentům ve Francii líbilo, odvezli si spousta nových příjemných zážitků, ověřili v praxi své jazykové schopnosti, poznali francouzskou kulturu, poznali nové přátele a že se budou chtít do Francie vrátit i v rámci dalších výměnných pobytů, aby utužili nově vzniklá přátelství.

Ve Vrchlabí studenti přivítají žáky z Trouville sur Mer začátkem února 2015.

LuPa

Comments are closed.