Studenti vrchlabského gymnázia se do ČR vrátili opět nadšení…

10.červen 2016

Ve středu 5. června ve 22:00 se vydal autobus se 33 studenty a 3 vyučujícími na výměnný pobyt do partnerského města Trouville sur Mer. Cesta byla obohacena navštívením katedrály v Reims (Remeši) a návštěvou místa, kde byl 11. listopadu 1918 podepsán světový mír (Compiègne). Ve čtvrtek v 19:00 studenti dorazili k Základní škole Charlese Mozina, kde na nás čekaly hostitelské rodiny.
Během desetidenního pobytu studenti poznávali kulturu země galského kohouta, objevovali Normandii, byli přijati na trouvillské radnici panem starostou Cardonem, ochutnávali francouzské delikatesy a užívali si pestrého programu, který jim francouzští kolegové připravili. V pátek absolvovali všichni poznávací okruh po Trouville sur Mer, odpoledne si studenti užívali slunečních paprsků a příznivých podmínek ke koupání v La Manche. O víkendu se o program českých studentů starali ubytovatelé. Týden byl zahájen návštěvou Le Havru – městečka vystaveného z betonu a plavbou lodí. Během pobytu naši studenti navštívili přístavní městečko Honfleur, odkud vyplul objevitel Kanady, prošli přes pohyblivé písky na Mont Saint-Michel, zaplavali si v místním bazénu, zúčastnili se výuky, projeli se na drezínách krásnou přírodou ve Suisse Normande, pronikli do tajů výroby sýrů (Pont l´Evêque, Camembert, Livarot a nejslanější Neufchâtel) a ochutnali je. Pobyt zakončili společnou večeří v prostorách partnerské školy a vyrazili cestu do České republiky. Ani zpáteční cesta nezůstala bez zajímavého zastavení. Po dobu 9 hodin jsme obdivovali Strasbourg. Po téměř 30 hodinách (i s návštěvou Strasbourgu) na cestě na studenty čekali v noci ve 2:20 trpěliví rodiče.

Ráda bych pochválila studenty za jejich vystupování a vzorné reprezentování našeho gymnázia, města, České republiky.
Výměnný pobyt se opět vydařil a já bych ráda poděkovala Partnerské komisi města Vrchlabí, mým kolegyním – Mgr. Evě Volfové, Mgr. Dité Cermanové, Andree Zelenkové za spolupráci.
LuPa

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.