Zápis ze zasedání ŠR konaného dne 21. října 2008

4.listopad 2008

Přítomni:       Mgr. H. Brožová, Mgr. L. Zaplatílek, Ing. J. Havlíková, I. Šebková
Omluveni:      Miloslav Plass
Nepřítomen:  Ing. Jan Konvalina
Hosté:            Mgr. Miroslav Šafránek (ředitel), Ing. Radomír Blažek

Program:

1. Úvod a seznámení s programem -  H. Brožová
2. Zlepšení počítačových dovedností studentů
3. Zavedení výuky psaní na klávesnici
4. Kontrola plnění úkolů z minulé porady
5. Školní řád
6. Výroční zpráva školy
7. Informace o SRPŠ – J. Havlíková
8. Jednací řád ŠR a volby do ŠR
9. Změny vyučujících po 4 letech
10. Různé

Průběh jednání
1. Předsedkyně  H. Brožová seznámila přítomné s programem, na žádost R. Blažka bylo změněno pořadí bodů programu.
program byl schválen všemi přítomnými

2. H. Brožová při výuce anglického jazyka a dějepisu opakovaně zjišťuje, že studenti neovládají dostatečně programy Word, Excel a Power Point  K podobnému názoru dospěly i další kolegyně. Vzhledem k významu těchto dovedností při studiu na VŠ, příp. v zaměstnání, žádá, aby se výuka těchto předmětů zlepšila. Ostatní souhlasí.
R. Blažek po diskuzi  přislíbil, že bude na hodinách IVT úpravu textu a tvorbu tabulek více procvičovat. Programy se budou vyučovat v pořadí –Word, Power Point a Excel. Při výuce by bylo možné spolupracovat s ostatními vyučujícími, jejichž úkoly by studenti při IVT vypracovávali, případně chybně vyhotovené dokumenty na jiné předměty opravovali. Postěžoval si na malou hodinovou dotaci IVT, s čímž ostatní souhlasí – osmileté G: -, 1 h nep., 2 h, 1 h, 1 h, 1h, -, -
- čtyřleté G:   2, 2, -, -
P. ředitel přislíbil, že po dohodě s ostatními předmětovými komisemi zváží zvýšení hodinových dotací IVT, případně přesuny hodin mezi ročníky.
ŠR bere na vědomí

3. Na základě požadavků šk. parlamentu a vzhledem k významu dovednosti psaní na klávesnici všemi deseti bylo dohodnuto, že na G bude výuka psaní na klávesnici zavedena povinně již ve 2. pololetí tohoto šk. roku. Výuka bude probíhat  v hodinách IVT ve 2. ročníku 8letého G v programu ZAV. Pro ostatní studenty Gymnázia by ve středu odpoledne probíhl kurz psaní na klávesnici, který by vedla J. Havlíková, která v tomto programu vyučuje na OA v Trutnově.


ŠR bere na vědomí

4. Plnění úkolů z minulé porady:
- úkol zveřejnění informací o Radě školy a zápisů ze zasedání RŠ na internetových
stránkách G byl splněn
- aktualizace internetových stránek byla také provedena. Chybí část historie školy, je
třeba, aby chybějící část někdo dopsal. Bude oslovena B. Vajová, která psala
kroniku. Zveřejněná historie školy je poněkud obsáhlá a bylo by vhodné ji zestručnit.
- školní informační systém (zveřejňování informací o prospěchu a absenci studentů na
internetu) zatím nefunguje, důvodem jsou problémy s počítačovým serverem.
- další zasedání se bude konat pravděpodobně v září 2009
ŠR bere na vědomí

5. P. ředitel seznámil přítomné se změnami ve školním řádu – byla přidána část o klasifikaci chování a upraveno ustanovení o komisionálních zkouškách tak, aby nemusely být nařízeny v případech, kdy k tomu vyučující neshledá důvod.
školní řád byl schválen všemi přítomnými

6. Přítomní se seznámili s výroční zprávou školy.
výroční zpráva školy byla schválena všemi přítomnými

7. J. Havlíková informovala přítomné, že v SRPŠ se mění hospodářka. Po paní Košařové funkci převezme paní Lenka Shonová. Vzhledem k její přítomnosti ve škole (je současně i hospodářkou školy) J. Havlíková věří, že se zlepší komunikace mezi školou a SRPŠ a urychlí se vyplácení peněz i vybírání příspěvků. Bude také třídním učitelům pomáhat při organizaci plesu (darovací smlouvy, smlouvy se Střelnicí, vyřizování na MÚ, kontakt s OSA).
SRPŠ bude i v letošním školním roce pořádat maturitní plesy, J. Havlíková se dnes sešla se zástupci pořádajících tříd.
J. Havlíková požádala p. ředitele, aby ji předsedové předmětových komisí informovali o plánovaných akcích, aby je mohla zohlednit při sestavování rozpočtu na rok 2009. O stavu financí bude hospodářka informovat na zasedání Rady rodičů, které se uskuteční v út 4. listopadu 2008 a na Shromáždění rodičů, které se uskuteční 18. listopadu 2008.
ŠR bere na vědomí

8. Členové RŠ se dopředu seznámili s jednacím řádem RŠ, nikdo nenavrhl žádné změny ani k němu neměl žádné připomínky.
jednací řád byla schválen všemi přítomnými
V lednu 2009 končí volební období současné ŠR a je třeba zorganizovat volby. Pan ředitel jmenuje do 1. 11. 2008 volební komisy a zástupci rodičů se budou volit na třídních schůzkách 18. listopadu 2008. Předpokládá se, že svého zástupce v RŠ budou chtít mít i zletilí studenti – Školní parlament navrhne zástupce a provede jejich volbu.

9. Zástupci studentů ve šk. parlamentu se obrátili na RŠ a pana ředitele se žádostí o pravidelné střídání vyučujících  na 8letém G po 4 letech. Souhlas vyslovila předm. komise cizích jazyků, předm. komise společenskovědní a poradní sbor p. ředitele.
Pan ředitel konstatoval, že je to možné realizovat a bude se tím řídit při tvorbě úvazků v dalších letech (výjimky budou však nutné např. u třídních učitelů, kteří ve třídě vyučují jen 1 předmět).
RŠ doporučuje

10. Různé – H. Brožová upozornila na problémy ve školní jídelně. S rostoucím počtem strávníků nestačí její kapacita, tvoří se fronty a studenti si dokonce nemají kam sednout. P. ředitel bude znovu jednat s vedením vedlejší HŠ o možnosti posunout zvonění na HŠ tak, aby obě školy nekončily vyučování ve stejnou dobu. Další možností je přesunout přestávku na oběd na G na jinou dobu.
ŠR bere na vědomí

Ve Vrchlabí 25. října 2008  Zapsala: Jana Havlíková, ověřila: Mgr. Hana Brožová

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.