Můj rok na gymnáziu s Leonelem z Mexika

3Tento školní rok byl k naší třídě v rámci výměnného pobytu od AFS Mezikulturní programy přidělen mexický student Leonel Leyvaa Ortiz, kterého měla na starosti paní profesorka Jonová, u které mimo to i bydlel. Když jsem poprvé uslyšel, že k nám do třídy bude chodit Mexičan, byl jsem nadšený a těšil jsem se. Jak se ukázalo hned první den, Leonel nebyl žádný zamlklý kluk, který by se nás bál, ale naopak. Myslím si, že se hodně rychle se všemi ze třídy spřátelil. A né jen se všemi ze třídy. Celkově se stal Leonel takovou malou celebritkou jak na našem gymnáziu, tak i na základní škole na Liščím kopci, kam chodil na obědy. Z mého pohledu to bylo senzační mít někoho z ciziny ve třídě. Leonel kromě španělštiny, která je úředním jazykem Mexika, umí skvěle anglicky. Všichni si tak při konverzaci s ním mohli skvěle procvičovat angličtinu a zároveň Leonela naopak učit nějakým českým výrazům. Já osobně jsem velice často s Leonelem chodil na oběd, protože jako jeden z mála taky chodím na obědy na Liščák. I přesto, že jazyky nejsou můj silný obor, tak jsem se při našich společných cestách musel snažit co nejvíce používat angličtinu. Po tomto roce bude těžké přijmout fakt, že v září už s námi Loenel znovu nenastoupí. Kromě školy jsme si s Leonelem užili spoustu srandy na tanečních, různých školních akcích jako třeba lyžařský kurz a podobně. Málem bych zapomněl, že Leonel také trénoval s místním fotbalovým mužstvem FC Vrchlabí, které na něj také určitě bude v dobrém vzpomínat. Věřím, že to není naposledy, co se s Leonelem uvidíme. Stal se naším dobrým přítelem. V budoucnu bych rád Leonela navštívil v Mexiku a při té příležitosti i zapil naše setkání pravou mexickou Tequilou.

Hasta luego Leonel !
Alex Hampl 2.B
Gymnázium, Vrchlabí


Náš druhý rok na Gymnáziu Vrchlabí měl být stejně stereotypní jako ten předchozí. Opak byl ale pravdou. Před letními prázdninami nám naše paní profesorka německého jazyka Kamila Jonová oznámila, že náš další rok zpestří zahraniční student z Mexika, který tu bude na studijním programu od AFS Mezikulturní programy.

Hned první den školního roku na nás ve třídě čekal usměvavý tmavooký kluk jménem Leonel. Byli jsme až překvapeni, jak rychle dokázal zapadnout do kolektivu. Ihned s námi začal komunikovat a již po prvním týdnu se stal jedním z nás. Největší zábava pro nás byla učit ho složitá česká slovíčka. Jeho šišlavý přízvuk nás vždy rozesmál. Na oplátku nás i on naučil pár španělských slov.
Leo s námi vyrazil i na pár výletů. Největším zážitkem pro nás a zřejmě i pro něj byl lyžařský výcvik. Vidět Mexičana na lyžích je totiž nevšední a velmi komická podívaná. Na společné večery plné smíchu nikdy nezapomeneme.
Leonelův pobyt u nás zanedlouho skončí. Byl nejen zábavný, ale i poučný. Zdokonalili jsme se v angličtině a dozvěděli se něco o jiné kultuře. Na tento rok plný zážitků budeme dlouho a s úsměvem vzpomínat.
Bude se nám stýskat Leo!

K. Cingrová, E. Marková 2.B

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *