30 let svobody na vrchlabském gymnáziu

Studenti vrchlabského gymnázia si po celý týden od 11. 11. do 15. 11. 2019 připomínali listopadové události před 30 lety.

Pro vyšší i nižší gymnázium si studentky a studenti dějepisného semináře připravili sérii prezentací na téma “Život v socialismu”,” Disent, československý underground a Charta 77″ a zakončili celý blok událostmi 17. listopadu a děním krátce poté. Na Střelnici studenti zhlédli film “Skřivánci na niti” a projekce byla doplněna přednáškou o trezorových filmech. V pátek se uskutečnila v aule beseda s pamětníky listopadových událostí ve Vrchlabí – mezi studenty přišel tehdejší spoluzakladatel OF a první starosta města Ing. Josef Krejčí a také tehdejší studentka maturitního ročníku, která stála v čele studentských protestů, MUDr. Eva Krejčová.

Vše jsme ještě doplnili vzpomínkou na Hanu Jüptnerovou – signatářku Charty 77 a výbornou učitelku němčiny u nás na gymnáziu.

Po celý listopad mohli také studenti sledovat videoukázky událostí roku 89 na hlavních chodbách gymnázia, na výstavních panelech si mohli prohlédnout fotografie a přečíst i různé dobové dokumenty.

Mnozí studenti se také, ať už aktivně či pasivně, zúčastnili vydařeného happeningu, který se konal při této příležitosti v odpoledních a večerních hodinách na Střelnici.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *