TýDen bez odpadů

Upozornit na problematiku odpadů a jejich dopadu na životní prostředí a zároveň také děti motivovat k aktivnímu zapojení se do aktivit vedoucích k omezení plnění popelnic – to jsou cíle projektu nazvaného TýDen bez odpadů. Naše gymnázium uzavíralo čtrnáctidenní akci pro vrchlabské školy, které se zúčastnilo přes 1000 žáků a kolem stovky pedagogů. Náš Den bez odpadů zahájil ředitel školy Martin Vlášek, starosta města Jan Sobotka, náměstek hejtmana pro školství Arnošt Štěpánek a vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Královehradeckého kraje Miloš Čejka.

Ještě teď nám všem v uších zní krásná píseň o čistém Vrchlabí, kterou zazpívala Anička Jindrová s Emilkou Kaplanovou a Tomášem Kyriánem. Poté odjely dvě třídy na prohlídku skládky do Dolní Branné, kde k celé problematice zajistila skládku provozující společnost Marius Pedersen odbornou přednášku. Ostatní dvě třídy zůstaly ve škole, kde pro ně byly připraveny ekofilmy s diskusí a aktivity v tělocvičně. Zde si žáci vyzkoušeli chytání ryb v moři plném odpadků, krmili ryby, snažili se ekologicky nakupovat a skládali puzzle s problematikou odpadů. Podle splnění jednotlivých úkolů pak absolvovali překážkovou dráhu s různým stupněm zátěže. Na chodbě si pak prohlédli krásné výtvory z kreativní dílny paní Šťastné. Nabyté vědomosti si prověřili v závěrečném kvízu.

Tato akce by měla žáky motivovat k následné tvorbě projektů, které budou představeny 22. dubna, na Den Země, na žákovské odpadové konferenci na Střelnici. Více se o projektech dozvíte zde.

Děkujeme všem pořadatelům v čele s Tomášem Vrbatou za zdařilou akci. Doufám, že k akci Vrchlabí bez odpadu přispěje každý z nás třeba tím, že nebudeme kupovat výrobky na jedno použití, opatříme si lahev na pití, kterou budeme používat opakovaně, mikroténová sáčky vyměníme za textilní atd. Stačí přispět drobnostmi a výsledek se určitě dostaví. Tak jdeme do toho!

Krátké video ze dne odpadu na gymnáziu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *