Studentská Agora – postup do republikového kola

 

Nečekaný postup do republikového kola, které se odehraje 25. listopadu 2022 v Parlamentu ČR, vybojovalo družstvo debatérů v krajském kole debatní soutěže Studentská Agora. Naše škola se účastnila tohoto klání již potřetí a do třetice to také vyšlo, navíc ve velké konkurenci týmů z HK, Nové Paky, Poděbrad, Úpice a Expediční ScioŠkoly.

V první skupině jsme byli společně s týmem novopackého a expedičního gymnázia. Ve druhé skupině Biskupské gymnázium HK, poděbradské a úpické gymnázium. Desetičlenné týmy debatovaly každý s každým vždy ve dvou debatách (na připravené a nepřipravené téma). V časovém limitu tří minut si museli připravit argumenty a pak je přednést dle daných pravidel.

Nejprve to pro nás nevypadalo na úspěšný den, nicméně po dramatické debatě 2 na 2 o druhé místo ve skupině s novopackým gymnáziem jsme slavili postup do vyřazovací fáze. O první postupové místo do republikového kola se utkala Expediční ScioŠkola a Biskupským gymnáziem HK. O druhé jsme svedli vyrovnaný souboj s poděbradským gymnáziem (vítězem druhé skupiny), který rozhodla poslední debata, jež dala zapomenout na rozpačité výkony ze skupiny a přiřadila nás k dalšímu postupujícímu, hradeckému Biskupskému gymnáziu (se kterým jsme loni svedli vyrovnaný souboj).

Kalendář k datu 4. 11., dni konání krajského kola soutěže, hlásá: Den selského rozumu, Den bez stresu. Den bez stresu jsme si rozhodně neužili bez stresu, nicméně přišla katarze postupem. Zato Den selského rozumu se vydařil. Kromě nahlížení poměrně složitých, ale vesměs aktuálních témat bylo smyslem soutěže potkat se s lidmi z jiných škol a navázat s nimi kontakt. A to se podařilo, protože jsme v krásném prostředí konferenčního sálu královéhradecké Studijní a vědecké knihovny strávili celý den neustálými debatami soutěžními, ale hlavně nesoutěžními, přátelskými.

Naše gymnázium na soutěži reprezentovalo pestře poskládané družstvo. Z maturitního ročníku soutěžili a na postupu měli hlavní podíl Marie Diblíčková, Adéla Randáková, Matěj Hájek, Kryštof Macháček, Šimon Michálko. Septimu zastupovala Anežka Čápová, ze sexty jsme si vypůjčili Daniela Dvořáka, který rozhodující argument poslední debaty upekl stejně dobře, jako peče dorty. Z kvinty, resp. prvního ročníku s námi byli Ladislav Perný, Věra Blagoeva a Oldřich Čámský. Z gymnázia v Hostinném nás doplnili Martin Antoš a Jakub Černý – tímto děkuji kolegovi z Hostinného Jaroslavu Dvorskému za součinnost a podporu. Na střídačce vydržela celou dobu sedět Agáta Knobová a Matouš Michálko, kteří byli ovšem velmi důležití v interním hodnocení debat a přípravě na debaty další. Vilém Zábranský v poslední chvíli onemocněl.

Všem jmenovaným patří velká gratulace a dík za výbornou reprezentaci našeho gymnázia.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice aktuality a jeho autorem je Mgr. Jan Krejčí. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *