„Studenti rozvíjí potenciál Krkonoš“

Právě tak se jmenoval projekt vrchlabských gymnazistů a studentů Zespół Szkół Ogólnokształcących w Kowarach. Byl napsán na tělo mladým fotografům na obou stranách státní hranice se zaměřením na poznání méně známých míst Krkonoš s cílem uspořádat 2 výstavy fotografií a vytvořit videoprůvodce po Vrchlabí.

Projekt Krkonošského gymnázia a SOŠ, který zaštítil ředitel Mgr. Martin Vlášek, byl spolufinancován z prostředků EFRR prostřednictvím Euroregionu Glacensis. Administroval ho pro nás Institut spolupráce.

Fotografie vznikly během dvou dvoudenních setkání na Rýchorské boudě a schronisku Strzecha Akademicka ve spolupráci s fotografem Janem Mendřickým a polskými kolegy Grzegorzem Schmidtem a Tomkem Raczynskim. Po pro studenty neznámých místech nás provedla Kamila Antošová z KRNAPu Vrchlabí a zajímavou přednášku doplnil její kolega Ing. Michal Skalka.

 

Veřejnosti jsme výsledky naší práce představili na vernisáži výstavy v hale zámku v sobotu 10. září, které se zúčastnilo i několik desítek hostů z Kowar, kteří ten den přijeli oslavit 15. výročí partnerství mezi našimi městy. Mezi nimi i ředitel Zespół Szkół Ogólnokształcących w Kowarach, který si spolupráci studentů fotografů velmi pochvaloval.

 

Zámecká vernisáž výstavy studentských fotografií byla jen malou ochutnávkou. To nejlepší jsme si schovali až do „Krtka“. Tam ve spolupráci s Ing. Michalem Skalkou z KCEV Krtek 22. září proběhla druhá vernisáž, na které si návštěvníci z řad studentů a jejich kamarádů, rodičů, pedagogů i veřejnosti mohli prohlédnout na 80 velmi zdařilých fotografií a premiérově zhlédnout videoprůvodce po Vrchlabí. Na jeho výrobě se studenty spolupracovali Mgr. Jaroslava Nývltová a historik Mgr. Jiří Louda. To vše pod vedením kameramana a režiséra v jedné osobě, studenta maturitního ročníku, Martina Škrabálka. Videoprůvodce je umístěn na turistickém portálu Vrchlabí.

Příjemnou a přátelskou atmosféru vernisáže dokreslilo vystoupení violoncellového kvarteta ze ZUŠ Karla Halíře a skvělý raut.

 

V návaznosti na krásné fotografie byla na webovém portálu RTIC Krkonoše Vrchlabí a IC v Kowarech umístěna fotosoutěž, ve které mohli zájemci hlasovat o nejkrásnější fotografii a tipovat, zda snímek vznikl na české či polské straně Krkonoš.

 

Výstavu fotografií v KCEV Krtek můžete navštívit až do 19. října. Stojí za to, nenechte si ji ujít.

 

Vedoucí projektu Mgr. Jaroslava Nývltová

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *