Putování po stopách Elišky Rejčky

.. je název česko-polského projektu V4, se kterým jsme jako jediní v České republice uspěli. Naši studenti se tak mohli vydat na putování po Hradci Králové a Praze.

                                              www.visegradfund.org

                                           

Kdo tedy byla Eliška Rejčka?

Z dnešního pohledu velmi ambiciózní žena, která se provdala za českého krále Václava II. a tím mu zajistila nárok na polskou korunu po vymření Piastovců v roce 1300. V době bojů o český trůn se provdala za Rudolfa Habsburského – českého krále v letech 1306-1307. Avšak v roce 1307 se stala dvojnásobnou mladou vdovou. Bez prostředků však nezůstala. Jako královna získala do držení pět královských měst věnných. V letech 1308-1316 žila v Hradci Králové a o toto věnné město se s péčí starala. Dožila a zemřela v Brně, kde pobývala s velice vlivným českým šlechticem Jindřichem z Lipé.

 A jaké bylo naše putování o téměř 800 let později?

Začali jsme v Hradci Králové, kdy jsme byli přivítání na krajském úřadu. Poté jsme se vydali na prohlídku městem po hradbách, ke starému hradu, do Katedrály Svatého Ducha a na Bílou věž. Své dveře nám otevřela i Kaple sv. Klimenta a Kostel Nanebevzetí Panny Marie.

V odpoledních hodinách jsme se přemístili vlakem do Prahy, kde jsme nachodili minimálně 40 km. Navštívili jsme místa, kde se pohybovala i Eliška. Nicméně její výhodou bylo, že jezdila na koni.

My jsme si prohlédli areál Pražského hradu včetně katedrály, Basiliku sv. Jiří, starý královský paláci a Zlatou uličku. Prošli jsme se několikrát po Karlově mostě, vystoupali na Staroměstskou mosteckou věž, chodili jsme uličkami Starého města pražského. Ve Staroměstské radnici jsme to vzali nahoru na věž i dolů do románského podzemí.

Co říci závěrem? Snad se sluší poděkovat paní Radce Noskové, která zpracovala celý projekt na základě našich podnětů. Dále kolegům-pedagogům, kteří připravili program a celou dobu dbali na to, aby si všichni odnesli plnohodnotné zážitky. Dík patří i studentům našeho gymnázia za naprosto bezproblémový průběh, slušné chování, dochvilnost a hlavně ochotu chodit a chodit a chodit bez reptání.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *