Na Krkonošském gymnáziu ve Vrchlabí by mohly vzniknout sportovní třídy

Na gymnáziích ve Vrchlabí, v Trutnově, ale také v hradeckém Gymnáziu J. K. Tyla by mohly vzniknout sportovní třídy. Radní Královéhradeckého kraje těmto třem školách schválili podání žádosti o zřízení sportovních tříd na ministerstvo školství.

Zmíněná gymnázia dají žádost na zápis změn v rejstříku škol v mimořádném srpnovém termínu tak, aby na případné schválení mohly reagovat včasným vypsáním talentových zkoušek pro školní rok 2024/25.

„Zřízení sportovních tříd a zajištění kvalitního vzdělávání pro žáky zaměřené na výkonnostní sport hodnotím jako velmi přínosný krok. Sportovní třídy by obohatily vzdělávací nabídku gymnázií a přilákaly ještě více talentovaných žáků,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Na zřízení gymnaziálních tříd se sportovní přípravou v Krkonošském gymnáziu a Střední odborné škole ve Vrchlabí, Gymnáziu v Trutnově a Gymnáziu J. K. Tyla Hradec Králové se shoduje Královéhradecký kraj jako zřizovatel, ředitelství jmenovaných škol i řada sportovních klubů a organizací v regionu. Podle hejtmanství jejich zřízení vítají především ředitelé základních škol z Vrchlabí, Špindlerova Mlýna, Hradce Králové a okolí.

„Rozšíření oborové kapacity o gymnázium se sportovní přípravou bereme jako velkou výzvu. Nadané sportovce podporujeme dlouhodobě, vždyť mezi absolventy i žáky máme několik reprezentantů. Vzhledem k poloze naší školy a zaměření sportovních tříd na základních školách v okolí budeme centrem alpského lyžování, snowboardingu, cyklistiky a orientačního běhu. Je to skvělá příležitost pro školu, region a hlavně pro sportovně nadané žáky,“ prohlásil ředitel vrchlabského gymnázia Martin Vlášek.

„Podporovat nadějné sportovce a vytvářet pro jejich vzdělávání takové podmínky, které umožní co nejlépe skloubit studium a sportovní rozvoj, se na trutnovském gymnáziu snažíme dlouhodobě. Zřízením třídy sportovního gymnázia by se tato podpora nejen zkvalitnila, ale také se stala systematickou. Mírné navýšení kapacity čtyřletých gymnaziálních oborů by pak mohlo pomoci uspokojit aktuálně zvýšenou poptávku po všeobecném vzdělání, která vzhledem k současnému demografickému vývoji nejspíše ještě pár let přetrvá,“ uvedl ředitel trutnovského gymnázia Petr Skokan.

Zřízení sportovních tříd v těchto středních školách je důležité i z toho důvodu, že v kraji v současnosti není reálné otevřít sportovní gymnázium. „A proto se jako optimální řešení jeví otevření jedné třídy v ročníku při každém jmenovaném gymnáziu,“ uvedl náměstek hejtmana pro školství Arnošt Štěpánek.

Žádosti musí školy podat na ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v mimořádném termínu, a to v srpnu, aby vedení škol mohlo vypsat kritéria pro přijímací řízení a uspořádat talentové zkoušky. Rozhodnutí ministerstva tak školy potřebují získat do konce letošního října.

Michal Bogáň, ČTK
michal@trutnovinky.cz

Příspěvek byl publikován v rubrice aktuality a jeho autorem je Mgr. Martin Vlášek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *