Kulturní seminář v St.Marienthalu, listopad 2016

Kulturní seminář v St.Marienthalu, 6.11.-13.11.2016

Název akce: Kulturní seminář středních škol

“From carbon and iron to a common refugee policy”

Místo: IBZ-St.Marienthal , Ostritz, Německo

Účastníci: Mgr.Jaroslav Bareš, studenti Gymnázia Vrchlabí

V tomto semináři Youth Exchange podporovaném Erasmus+ programem se mladí lidé z evropských zemí setkávají za účelem navrhování, přípravy a tvorby speciálních programů, které se skládají z workshopů různých aktivit, debatních skupin, role-play situací, simulací a ostatních aktivit. Tyto aktivity jsou zaměřené na rozvoj kompetencí, objevování nových kultur a posílení hodnot, jakými jsou například solidarita, demokracie, apod.

Tento rok se program soustředil na informování účastníků o uprchlické politice EU a společné práci na řešení současné uprchlické krize navzdory rozlišným národním tradicím. Každá účastnická škola připravila prezentaci o tom, jakým způsobem jejich země podporuje uprchlíky. Všechny pracovní skupiny (dlouhý film, krátké filmy, novináři, hudební skupina, divadelní skupina) se zaměřily na společné téma – uprchlickou krizi a její reflexi v každodenním životě Evropanů. Bylo vytvořeno společné prohlášení k programu uprchlické krize v Evropě a její originál byl předán starostovi města Ostritz, dr.Mayerovi. Jazykem  semináře byla angličtina.

Studenti Gymnázia Vrchlabí, jako jediní zástupci České republiky, pracovali ve společnosti studentů z evropských zemí, jmenovitě Polska, Lotyšska, Německa, Bosny a Hercegoviny a Švédska. Jejich pracovní náplň byla určena vedoucími skupin a výsledky jejich práce byly prezentovány na společném závěrečném odpoledni, kterého se zúčastnili i zástupci Evropské Unie. Neoddělitelnou součástí byly i kulturní večery, během kterých byly představeny zvyky a tradice jednotlivých zemí. Studenti GV představili svoji zemi a její charakteristické prvky v půlhodinovém programu.

Seminář byl dalším příkladem úspěšné reprezentace České republiky a Gymnázia Vrchlabí. Jeho cíl byl naplněn a výsledky jsou ke shlédnutí na stránkách Facebook pod názvem 2016 Marienthal Intercultural Seminar, či na stránkách www.network-marienthal.eu

Zapsal: Jaroslav Bareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *