Francie opět okouzlila

Ve dnech 27. 9. – 7. 10. proběhl již tradiční výměnný pobyt studentů spřátelených měst Vrchlabí a Trouville-sur-Mer. Po zimní návštěvě francouzských přátel u nás byli na řadě naši studenti, kteří se vydali poznávat krásy Normandie. Během bohatého programu jsme křížem krážem prochodili trouvillské uličky a promenády a navštívili jsme malebné městečko Honfleur. Každého uchvátila majestátnost Mont-Saint-Michel, jehož návštěva byla zpestřena přechodem zátoky za odlivu, broděním říčkami a chůzí v pohyblivých píscích. Vody a písku jsme si užili i při vyjížďce na moře na kajacích a při hrách na pláži. Sýrárna Graindorge nás nechala nahlédnout do tajů výroby poctivých francouzských sýrů Livarot, Camembert či Pont l’Eveque, které jsme mohli i ochutnat. Následně se s těmito sýry popasovaly i naše čichové buňky, jelikož voňavých pokladů byl na zpáteční cestě plný kufr… Navštívili jsme ale i místa, jež vybízela k vážnějšímu zamyšlení – pláže vylodění na La Pointe du Hoc a následně německý a americký vojenský hřbitov. V tento jediný den nám počasí příliš nepřálo, nicméně sychravo a větrno se na taková místa hodí mnohem více než jasná obloha bez mráčku.

Poslední zastávka před návratem domů do Čech se konala v Paříži. Město světla nás okouzlilo a těžko říct, co bylo hlavním zážitkem – zda Montmartre se Sacré Coeur, Eiffelova věž, plavba lodí či večerní život na Champs-Élysées.

Čas strávený ve Francii utekl neskutečně rychle a o tom, že se pobyt vydařil, svědčí i slzy v očích českých studentů, když se loučili se svými francouzskými přáteli. Mnozí si přáli zůstat zde déle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *