Krakonošův květinový majáles – oslava studentstva a studentského života

Historicky první majáles našeho gymnázia se uskutečnil v pátek 17. května 2019 a nesl se v duchu hippies. Předcházela mu dlouhá příprava. Třídy vybíraly adepty na krále a královnu majálesu, prezentovaly zajímavé fotografie a videa, studenti se dozvídali o éře hippies, jejich způsobu života a filozofii. Na hodinách hudební výchovy se učili písně pro společný zpěv na náměstí, výtvarníci promýšleli, jak namalovat hippie auto a třídní transparenty, někteří pro ostatní batikovali trika a tašky. Jiní studenti s rodiči hledali ve skříních perly šatníku, aby na majáles přišli řádně dobově oblečeni. Byl to čas spolupráce a tvořivosti, kdy se mezi sebou mohli lépe poznat. A den výletu navíc pro třídu, ze které vzejde král s královnou, za to určitě stál.

Krakonoš, který s námi majálesový den strávil, se musel hodně snažit, aby na týden zamračené a uplakané obloze vykouzlil slunce. Vzdělávací program ve squatu začal již v 6:30 ráno. Ostatní studenti se sešli na školním hřišti v 7:45. Defilé tříd a kostýmů proměnilo hřiště v pestrobarevnou louku nádherných mladých lidí a jejich učitelů. Kdo mohl, napekl dobrůtku a podělil se s ostatními. Tak to v květinové éře bylo běžné. Žongléři žonglovali, pětiboj zábavných sportovních disciplín běžel jak po másle, kamarádi povzbuzovali a všichni se dobře bavili. Celý program moderoval Luboš Toman.

Úderem desáté se barevný dav studentů seřadil a vytvořil dlouhého hada, který se za zpěvu a smíchu vlnil městem vstříc připravenému programu na náměstí TGM, kde studenty pozdravili ředitel školy a starosta města.  Téměř dvouhodinový program, jehož cílem bylo zvolit z 3 postupujících dvojic krále a královnu majálesu a prezentovat vystoupení tříd a skupin – La Míčky, Ten Sing, Runways…, bavil studenty i řadu přihlížejících. S královským párem – Sašou Loudovou a Štěpánem Rydvalem – slavila nejen 6. A, ale celé náměstí. Krásný a povedený majáles jsme zakončili společným zpěvem středověké Omnia vincit amor a s písní na rtech se vydali na cestu do San Francisca. V pondělí jsme se sice vrátili do školních lavic, ale z fotografií a videa našich reportérů na nás stále dýchá pohodová atmosféra majálesu.

Všem spolupracujícím z řad učitelů i studentů děkuji za pomoc a podporu.

Mgr. Jaroslava Nývltová

Tento projekt se mohl uskutečnit díky finanční podpoře města Vrchlabí.

Ceny pro studenty věnovali : SRPŠ, KD Střelnice, KRNAP

Odkazy na fotografie a článek v tisku:

https://krkonossky.denik.cz/zpravy_region/hippies-v-ulicich-vrchlabi-kvetinove-deti-si-uzily-majales-20190519.html

https://www.gymvr.cz/archivy/fotoarchiv/2019/

https://hartanet.rajce.idnes.cz/Krakonosuv_Majales_Vrchlabi_.2019

https://hory200.rajce.idnes.cz/Krakonosuv_Kvetinovy_Majales_-_Vrchlabi_17.5.2019

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *