Národním parkem České Švýcarsko nás provázel Václav Sojka

Profesionální fotograf a ochranář Václav Sojka připravil pro třídu 2. B velmi zajímavou exkurzi Národním parkem České Švýcarsko. Exkurze se konala v říjnu a přibrali jsme i žáky navštěvující čtvrteční kroužek biologie.

Bod č. 1 – Vysoká Lípa, hotel Lípa.
Bod č. 2 – Prohlídka vesnické památkové zóny Vysoká Lípa. Výklad o hrázděných a roubených domech s podstávkou. Případně výstup na Zámecký vrch. Vyhlídka na Jetřichovické vyhlídky.
Bod č. 3 – Průchod Kostelní stezkou. Jedná se o trasu původně středověké kostelní stezky. Ta sestupuje boční roklí do kaňonu říčky Kamenice. Cestou místo s pozůstatky slovanské dehtařské pece.
Bod č. 4 – Soutěska Kamenice, u zbytků kamenného mostu. Přednáška o kamenném mostu, povodních, mezolitickém sídlišti, lososech, zkamenělinách atd.
Bod č. 5 – Dolský mlýn. Romantická zřícenina původně středověkého mlýna. Přednáška o historii místa a filmových pohádkách zde natočených.
Bod č. 6 – Okrouhlík. Přednáška o geologické zajímavosti a o pravěkém osídlení zdejšího místa. Ukázka pohraničního opevnění z roku 1938 spojená s výkladem.
Bod č. 7 – Královský smrk. Výklad o starých stromech a kůrovcové kalamitě.
Bod č. 8 – Jetřichovická Bělá. Přednáška o vodě v pískovcové krajině a životě v ní. Odborný výklad o sokolech a dalších vzácných obyvatelích NP České Švýcarsko. Výklad o fotografování zvířat.
Bod č. 9 – Jetřichovice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *