Procházka městem

Procházíte Vrchlabím a pozorujete, co je kolem vás za stavby, uličky a malebná zákoutí? Nebo jen tak město proběhnete? Určitě stojí za to zvednout hlavu a pozorně se dívat. Studenti dějepisného semináře si dnes prošli město s odborníkem nad odborníky – s panem Mgr. Jiřím Loudou.
Víte, jak vypadalo původní náměstí? Víte, kde se říká “nové město”? Kde stával pivovar? Kdy byl první hotel? Čím byla dnešní Konírna? Čím bývala dnešní Zámecká restaurace? A jak se obyvatelé Vrchlabí “vzbouřili” proti rekatolizaci? Jak se usedlíkům za Gendorfa nechtělo stavět kamenné domy? A víte, že v centru města byla barvírna, špitál, výrobna ovocných šťáv a ovocných vín? A přímo přes Náměstí Míru vedl náhon k dnes již neexistujícímu mlýnu? Že v centru města byla městská jatka?
Vrchlabí je tajemné a zajímavé, má svoji skrytou historii. Žijeme tu a vy v něm studujete, a přesto toho víme tak málo.
Vřele doporučuji letní placené procházky městem. Pro mnohé je Vrchlabí rodným městem, a my jsme přece patrioti! Vrchlabí není jen hokej a lyžování. I když dějiny obou sportů v tomto městě by jistě stály za nějakou další předášku.

Příspěvek byl publikován v rubrice aktuality a jeho autorem je Mgr. Hana Brožová. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *