Studenti vrchlabského gymnázia se do ČR vrátili opět nadšení…

Ve středu 5. června ve 22:00 se vydal autobus se 33 studenty a 3 vyučujícími na výměnný pobyt do partnerského města Trouville sur Mer. Cesta byla obohacena navštívením katedrály v Reims (Remeši) a návštěvou místa, kde byl 11. listopadu 1918 podepsán světový mír (Compiègne). Ve čtvrtek v 19:00 studenti dorazili k Základní škole Charlese Mozina, kde na nás čekaly hostitelské rodiny.mont-saint-michel

Během desetidenního pobytu studenti poznávali kulturu země galského kohouta, objevovali Normandii, byli přijati na trouvillské radnici panem starostou Cardonem, ochutnávali francouzské delikatesy a užívali si pestrého programu, který jim francouzští kolegové připravili. V pátek absolvovali všichni poznávací okruh po Trouville sur Mer, odpoledne si studenti užívali slunečních paprsků a příznivých podmínek ke koupání v La Manche. O víkendu se o program českých studentů starali ubytovatelé. Týden byl zahájen návštěvou Le Havru – městečka vystaveného z betonu a plavbou lodí. Během pobytu naši studenti navštívili přístavní městečko Honfleur, odkud vyplul objevitel Kanady, prošli přes pohyblivé písky na Mont Saint-Michel, zaplavali si v místním bazénu, zúčastnili se výuky, projeli se na drezínách krásnou přírodou ve Suisse Normande, pronikli do tajů výroby sýrů (Pont l´Evêque, Camembert, Livarot a nejslanější Neufchâtel) a ochutnali je. Pobyt zakončili společnou večeří v prostorách partnerské školy a vyrazili cestu do České republiky. Ani zpáteční cesta nezůstala bez zajímavého zastavení. Po dobu 9 hodin jsme obdivovali Strasbourg. Po téměř 30 hodinách (i s návštěvou Strasbourgu) na cestě na studenty čekali v noci ve 2:20 trpěliví rodiče.

Ráda bych pochválila studenty za jejich vystupování a vzorné reprezentování našeho gymnázia, města, České republiky.
Výměnný pobyt se opět vydařil a já bych ráda poděkovala Partnerské komisi města Vrchlabí, mým kolegyním – Mgr. Evě Volfové, Mgr. Dité Cermanové, Andree Zelenkové za spolupráci.
LuPa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *