Umělecký kurz v Želivi

V pátek 3. 6. 2016 začal v Želivi druhý ročník uměleckého kurzu pod názvem Sen noci/ Nesen nenoci, který s námi tradičně pořádalo Gymnázium Havlíčkův Brod a nově také gymnázium Školská 7 ve Spišské Nové Vsi. Kurz byl rozdělen na výtvarnou, hudební a literární sekci, takže si každý umělec přišel na své. Tyto tři sekce byly navíc velmi úzce provázány nejrůznějšími happeningy nebo přednáškami. Největší zájem vzbudil vzpomínkový happening s obrazy Josefa Čapka nebo recitační pásma (Karel Šebek, Václav Hrabě)

Letošní kurz byl zasvěcen přelomu 19. a 20. století, tedy impresionismu, symbolismu a především dekadenci, velikou roli v inspiraci hrál William Shakespeare, jehož texty jsme pouze nečetli, ale viděli i v podobě divadelního představení Nahatý Shakespeare divadla Tramtárie. Další inspirací nám byl vrchlabský prokletý básník Karel Šebek, který se ztratil i smrti, Josef Váchal, Václav Hrabě, Jaroslav Panuška, letos zesnulý rockový zpěvák David Bowie a další.

Celý kurz zakončila velkolepá dekadentní slavnost, na kterou byl vypraven autobus z Havlíčkova Brodu. Na slavnosti zazněly kramářské písně, které vznikly ze spolupráce všech tří skupin, také se promítaly fotografie z celého kurzu, hrálo se shakespearovské divadlo, zpívalo se a v neposlední řadě jsme mohli vidět práce výtvarníků.

Výsledky naší práce si budete moci prohlédnout buď ještě v létě v Havlíčkově Brodě, nebo na podzim ve Vrchlabí v Galerii Morzin.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *