Fotbalový turnaj v Baunatalu

Ve dnech od středy 12. do neděle 16. června se skupina deseti studentů vrchlabského gymnázia v doprovodu pedagoga Jana Krejčího připojila k delegaci občanů města Vrchlabí do německého partnerského města Baunatalu. Hlavní motivací návštěvy Baunatalu bylo pozvání na 42. ročník fotbalového turnaje v malé kopané, který pořádal baunatalský City Club od pátku do neděle.

Středeční trénink na umělé trávě

Mužstvo složené ze sportovců třech ročníků tzv. velkého gymnázia změřilo síly s dalšími 19 Mannschafty. Sobotní den začal exhibičním utkáním gymnaziálního výběru s potěrem City Clubu, ve kterém se naši borci snažili nezranit žádné z houfu dětí ženoucích se za balonem. V prvních dvou ostrých utkáních se ukázala nezkušenost mužstva, kde zpočátku příliš opatrný a profesorský výkon k vítězství nevedl. V následujících dvou utkáních ale uhráli chlapci dvakrát remízu, kdy potrápili i leadera skupiny. K postupu do dalších bojů moc nechybělo, šance však zůstaly neproměněny. Je ovšem nutno poznamenat, že konkurenci tvořili často registrovaní fotbalisté.

Ani druhému vrchlabskému mužstvu SC Betonsysteme Vrchlabí pod vedením absolventa vrchlabského gymnázia Petra Jüptnera, který disponoval rozmanitým kádrem včetně olympionika a juniorského vicemistra světa ve střelbě, bohužel ne na bránu, ale z malorážky, Václava Hamana, se moc nedařilo. Kádr sužovala a postupně zužovala četná zranění a do vyřazovacích bojů turnaje také nezasáhl.

Kromě fotbalu navštívili studenti gymnázia bazény v Baunatalu a Kasselu. Z kulturních aktivit můžeme jmenovat koncerty provázející turnaj, kde se chlapci zdokonalovali v cizích jazycích s německými vrstevníky, dále koncert k výročí založení baunatalské hudební školy.

V pátek proběhla návštěva od Baunatalu asi 100 km vzdáleného muzea Point Alpha u vesnice Rasdorf připomínajícího hranici, která rozdělovala DDR a BRD (NDR a SRN) od konce druhé světové války do opětovného sjednocení obou Němecek. Dlouhé cesty nikdo nelitoval, protože se nám dostalo velmi zajímavého výkladu přímo na hraniční silnici, v přilehlém bývalém táboře americké armády a v muzeu. Za překlad děkujeme Janovi Paulů, taktéž absolventovi vrchlabského gymnázia.

Point Alpha – hraniční silnice prochází muzeem

Děkujeme Radce Noskové a Petru Jüptnerovi za organizaci zájezdu a možnost zapojení naší výpravy do turnaje. Vřelé přijetí v Baunatalu si studenti budou jistě dlouho pamatovat a budeme doufat, že se povede vypravit mužstvo i na nějaký z následujících ročníků tohoto turnaje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *