Po stopách krásné, ale i kruté historie v Polsku

Ve dnech 11. a 12. prosince 2019 se studenti vyšších ročníků gymnázia zúčastnili dějepisné exkurze do polského Krakova, Wieliczky a Osvětimi.

Na cestu jsme se studenty vyrazili o půlnoci, abychom v časných ranních hodinách začali prohlídku unikátních solných dolů ve Wieliczce, které patří nejenom do kulturního a přírodního světového dědictví UNESCO, ale byly uznány prezidentem Polska za památku dějin. Absolvovali jsme turistickou trasu, jež zahrnuje nejkrásnější komory a chodby, podzemní kaple a jezírka se sakrálními objekty a uměleckou výzdobou vytvořenou ze soli.

Odpoledne a podvečer jsme strávili v Krakově. Nejdříve jsme si prohlédli komplex královského hradu Wawel, seznámili se s polskou historií a navštívili katedrálu sv. Stanislava a Václava – památné místo odpovídající významem naší svatovítské katedrále. Vánoční atmosféru jsme si vychutnali na Rynku Glownym se Sukiennicí a Mariánským chrámem v centru Krakova.

Druhý den ráno jsme zamířili do Osvětimi – do koncentračního tábora Auschwitz – Birkenau, který je smutným mementem nacistické hrůzovlády. Tamní prostory, vystavené exponáty, fotografie a dokumenty spolu s doprovodným výkladem průvodců v každém z nás zanechaly nesmazatelnou stopu.

Studenti hodnotili exkurzi velmi pozitivně, a poněvadž z kapacitních důvodů se na mnohé nedostalo, plánujeme  příští rok akci zopakovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *