Dva tituly juniorské mistryně světa pro Anetu Erlebachovou

Ve dnech 23. až 27. 2. 2022 se v norském Hamaru uskutečnilo Mistrovství světa sleddog sportů – IFSS World Championships On-Snow 2022, kterého se zúčastnila i naše studentka Aneta Erlebachová (6. A).
Nominovala se do dvou individuálních sprintových disciplín – skijöringu a kombinaci.
Skijöring je mushingová disciplína, ve které před běžcem na lyžích běží pes v zápřahu. Juniorská kategorie se jela na trati dlouhé 9,4 km a v napínavém závodě si Aneta se psem Eclips dojeli pro zlato a titul mistrů světa. O tom, že tratě v aréně Gäsbu byly těžké, ale rychlé, svědčí dosažená průměrná rychlost 31 km/hod., maximální pak byla dokonce přes 47 km/hod.
Druhým závodem, ve kterém se Aneta představila, byla kombinace. Disciplína, která je doménou především skandinávských zemí, kombinuje pulku a skijöring. První polovinu trati absolvují týmy s tzv. pulkou, což jsou speciální závodní saně, které táhne pes v postroji a lyžař je k nim vzadu připnutý šňůrou s amortizérem. V depu se pulka odpřáhne a ve druhé polovině se jede skijöring.
Atraktivitu závodu, který se v kategorii juniorek jel opět na trati dlouhé 9,4 km, přinesl zejména hromadný start a přepřahání v depu. I po drobných problémech právě v depu se Anetě s fenkou Stormy nakonec podařilo zvítězit a tak si z Norska odváží dva tituly mistryně světa.

Anetě gratulujeme ke skvělému výsledku!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *