3. B a 5. A na UHK a Hučáku

V úterý 28. 3. 2023 vyrazily třídy 3. B a 5. A do Hradce Králové, kde navštívily malou vodní elektrárnu Hučák s infocentrem ČEZ a laboratoře katedry fyziky Přírodovědecké fakulty UHK. Návštěvu jim domluvila kolegyně Z. Pavlasová. Na univerzitním webu je dokonce o nás článek s fotografiemi.

Abychom zvládli obě místa, museli jsme se prostřídat. Při návštěvě Hučáku studenti na úvod zhlédli dokument o obnovitelných zdrojích s diskusí, poté následovala prohlídka elektrárny a nakonec jsme si prošli interaktivní expozici k obnovitelným zdrojům.

V laboratořích měli pro studenty připravené zajímavé pokusy z mechaniky a elektřiny, které si sami odzkoušeli a naměřili. Pro studenty 5. A bylo připraveno 8 stanovišť s různými pokusy z mechaniky, na kterých se všichni vystřídali. To samé bylo připraveno pro studenty z 3. B, jen pokusy byly z oblasti elektřiny. Na každý pokus měli studenti 10 minut, během kterých pokus udělali a stihli vyplnit i jednoduchý protokol. Jedním z nejzajímavějších pokusů z mechaniky bylo například měření zrychlení výtahu, kdy studenti opravdu měřili ve výtahu.

Exkurze se všem velmi líbila a pokud se nám to podaří, může se na něco podobného těšit i 1. B a 7. A.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *